VILA SLAVNÝCH ČESKÝCH SPISOVATELŮ

Kompletně zrekonstruovaný dům s krásnou zahradou a velkou garáží.

Charismatická vila s vyjímečnou polohou na konci slepé ulice a jen 10 minut z centra!

 

 

HISTORIE VILY "KAMILA"

Dům z počátku 20. století nechal vystavět Antal Stašek pro svého syna Ivana Olbrachta.

Vila byla pojmenována "Kamila", dle křestního jména manželky Antala Staška.

 

 

ARCHITEKTONICKÁ OBNOVA

Akad. arch. David Vávra - je přední český architekt, ale také herec a spisovatel.

Absolvoval akademii výtvarných umění v Praze. Jako architekt se věnuje především obnovám budov, v menší míře i navrhování budov nových. Široké veřejnosti je znám také díky svému vystupování v televizním pořadu Šumná města, pojednávajícím o moderní architektuře.

David Vávra pochází z Prahy 4 - Bráníku, kde vyrůstal a dodnes žije. K Praze 4 se tak vztahuje celý jeho život, což byl jeden z důvodů pro svěření rekonstrukce vily v Krči do jeho rukou.

Větší velikost historického výkresu nalezenete ZDE.

 

 

VIDEOPROHLÍDKA ZE ZREKONSTRUOVANÉ VILY KAMILA

Projděte se zrekonstruovanou vilou za "šumného" doprovodu Arch. Davida Vávry.

 

 

EXTERIÉR

Nový drátěný plot a branka jsou ruční kovářskou prací – nepravidelný tvar dílců, kovaná očka, ruční výplety! Vše vytvořeno dle dobových fotografií a ve vysoké kvalitě!

 

Součástí obnovené zahrady je mimo velké terasy, altánu a garáže, také zahradní domek, což je uzamykatelný prostor pro skladování strojů, nářadí, nábytku a zásoby dřeva do amerických kamen či na grilování. Tento prostor navazuje na garáž a jeho součástí je též vodárna, která dopravuje dešťovou vodu z retenční nádrže do kovového sloupku na zahradě, z nějž je možné zahradu zalévat. Na zahradní domek dále navazuje jeho částečně otevřená část v podobě altánu, umožňujícího pobyt venku i za nepříznivého počasí.

 

 

KRÁSNÁ ZAHRADA

Zahrada prošla významnou úpravou v roce 2015, a dále byla kultivována v letech 2016 a 2017.

Jedním z architektonických záměrů bylo vytvořit částečně uspořádanou zahradu v bezprostřední blízkosti domu. Konkrétně se jedná o prvorepublikový kruhový květinový záhon, pobytovou terasu, mlatové a cihelné chodníčky. Druhým záměrem bylo zachování romantické přírodní atmosféry skrytých zákoutí ve vzdálenějších partech zahrady.

 

Vzrostlé dřeviny byly doplněny několika novými solitéry. Nižší party zeleně jsou osázeny keři a trvalkami, jejichž skladba Vám zajistí celoroční postupné rozkvétání a barevnou proměnlivost.

 

Byly obnoveny také cihelné schody vedoucí na zadní vyvýšenou část zahrady nazývanou „Sonin vrch“. Zahrada zde tvoří intimní zelenou bariéru před okolním světem.

 

 

OBNOVA PŮVODNÍHO PLOTU

Zcela rozpadlý plot byl zbourán a dle dobových fotografií došlo k postavení nového oplocení. Zděné sloupky jsou zhotoveny z betonových cihel. Jde o stejný materiál, který byl použitý již u stavby plotu v roce 1912. Při současné stavbě kopie původního oplocení byly jednotlivé pilíře vyzděny s milimetrovou přesností a čistotou spár!

 

 

NOVÁ VELKOPROSTOROVÁ GARÁŽ PRO TŘI AUTOMOBILY

Garáž je určena pro tři vozidla. Prostor je řešen jako nevytápěný, stěny jsou opatřeny větracími průduchy s krycími mřížkami pro zajištění křížného provětrávání. Elektrická vrata Hörmann lze otevírat dálkovým ovládáním, stěrková podlaha umožňuje dobrou údržbu a rozmístění třífázových zásuvek je připraveno pro nabíjení elektromobilů. U vstupu ze zahrady je umístěn ovládač alarmu, kterým můžete obsluhovat nejenom zabezpečení garáže, ale také vily. Před garáží a vstupem do domu byl zhotoven nový vjezd z velkých kamenných kostek.

 

 

JEŠTĚ NEŽ VSTOUPÍTE DO DOMU ANEB STAV VILY PŘED REKONSTRUKCÍ

Celý dům byl zdegradovaný, včetně zpustlé zahrady.

 

Následující fotografie ukazují stav interiérů před kompletní obnovou.

 

Rekonstrukce vily musela jít až "na dřeň" - elektřina, voda, topení, odpady, okna, dveře, podlahy, vše na co jste se podívali nebo na to jen pomysleli se muselo nově vytvořit nebo zrekonstruovat.

 

Obnova exteriéru byla také náročná - fasáda, komíny, oplocení, kompletní regenerace zahrady, odstraňování sloupů nadzemního vedení, nové přípojky a chodníky, ale také zcela nová garáž a mnoho dalších stavebně technických úkonů; to vše za účelem znovuvytvoření původní krásy...

 

 

VSTUPUJEME DO DOMU

Původní terrazzové schody jsou přeskládané, zpevněné, finálně přebroušené a povrchově ošetřené. Boční zídky musely být nově postavené, aby korespondovaly s členěním a podobou fasády. Historické vstupní dveře jsou po repasování využívány již jen jako druhé (izolační) dveře.

 

 

INTERIÉRY VILY - PŘÍZEMÍ

V přízemí je na podlaze kombinováno jak nové, tak repasované terrazzo. Do dnešních dnů se zachoval původní historický věšák se secesními motivy, jenž byl citlivě doplněn o novou šatní skříň, jejíž součástí je též "železniční kupé" určené k možnosti posadit se při obouvání.

 

Jako vzpomínka na nejznámější literální dílo Ivana Olbrachta - Nikola Šuhaj loupežník, byl vytvořen originální fusing do prosklené stěny nad dvoukřídlými dveřmi u hlavního obytného prostoru. Fusing je autorským dílem akademického architekta Davida Vávry.

 

Původní terrazzo v hale muselo být z důvodu jeho značného poškození odstraněno, aby následně došlo k vytvoření terrazza na nový železobetonový podklad. Terrazzo bylo doplněno o ornament objevený v patře vily. Nové osvětlení ve tvaru velkých koulí bylo inspirováno původními svítidly v typově podobných vilách. Z haly jsou mimo jiné samostatně přístupné dvě toalety pro denní potřebu (dámská a pánská), jež jsou zároveň připraveny i na větší společenské akce.

 

Ve snové zimní zahradě se dochovalo původní terrazzo s barevným dekorem. Velkým oknům bylo navráceno elegantní členění dle dochovaných dobových fotografií. Primárním využitím tohoto prostoru by mělo být zimní uskladnění rostlin ze zahrady. Alternativním využitím může být ateliér, fitness nebo klidová místnost k vedlejšímu lobby. Osvětlení je řešeno industriálními svítidly.

 

Hostinský pokoj může být využíván mnoha způsoby - hospodyně, chůva, návštěva... Součástí pokoje je samostatná koupelna s toaletou. Na podlaze pokoje je položena třívrstvá dubová podlaha a osvětlení zajišťuje historický secesní lustr. Vybavení koupelny je od firmy Burlington.

 

Z lobby můžete vstupovat do hlavní chodby, zimní zahrady, kuchyně a na zahradu.

V tomto prostoru se dochoval krásný artefakt původní výmalby, který byl kompletně zrestaurován. David Vávra se od vnučky Ivana Olbrachta dozvěděl o skutečnosti, že v rohu místnosti stávala americká kamna. Byla tedy zakoupena originální historická americká kamna, která předtím prošla odborným zrestaurováním. Dodavatel kamen je připraven poskytnout školení obsluhy.

 

Součástí pokoje je sedací souprava - J.& J. Kohn Vídeň (1910), jejíž autorem je Josef Hoffmann. Jedná se o skvost vrcholné secese a součást firemního katalogu z roku 1910. Čalouněné prvky jsou v původních vzorech od firmy Backhus. Vše odborně zrestaurováno. Na podlahu byly položeny dubové parkety. Osvětlení pokoje zajišťuje dvojice secesních skleněných lustrů.

 

Kuchyňská linka je vyrobena na míru. Má prvorepublikový výraz, zaoblené tvary, jemně okrovou barvu a umakartovou desku, která si časem získá svoji osobitou patinu. Kuchyně je dále vybavena kvalitními spotřebiči Siemens. Jde o top modely varné desky, výsuvné pultové digestoře, myčky, horkovzdušné trouby a kombinované lednice s mrazákem. Na podlaze jsou položeny nové i původní dubové parkety. Osvětlení zajišťuje dvojice modernistických lustrů (1930-40).

 

Fusingové skleněné panely jsou autorským dílem Davida Vávry a navozují styl vídeňské secese.

 

Součástí jídelny je kruhový rozkládací stůl v biedermeier. stylu z 1.poloviny 19.stol., vyrobený z jasanového masivu a dýhy, který je určený pro 6-10 osob. Stůl doplňuje 6 kusů židlí, vyrobených okolo r. 1880 z masivního ořechového dřeva s precizním výpletem. Nad jídelní stůl byl pověšen šestiramenný chromovaný funkcionalistický lustr (1930-1940).

 

Obývací pokoj tvoří dvě navzájem propojené místnosti, které je možné ještě propojit s prostorem jídelny a přízemní haly. Součástí obývacího pokoje je také velká knihovna se zakrytým prostorem pro televizi a historický psací stůl. Osvětlení zajišťuje mosazný lustr od významného sochaře Františka Anýže (r.v. okolo 1920). Obývací pokoj a jídelna mají vstup na terasu!

 

 

TERASA

Velkorysá pobytová terasa o velikosti 5 x 10m  je vytvořena z termoborovice.

 

Průhled z haly do hlavní obytné části, jejíž součástí je set prvorepublikových křesel s atypickým stolkem z mořeného dubu a s velmi dobře zachovalým a zrestaurovaným čalouněním. V prostoru naleznete i původní dubové parkety, jež byly repasovány kus po kusu. Prosklené skládací stěny Vám umožňují velkou prostorovou variabilitu v rámci celé hlavní obytné části vily.

 

Schodišťová hala je komunikačním uzlem domu. V rámci obnovy došlo i na opravu a broušení jednotlivých schodů. Bylo řešeno i doplnění chybějících držáků kobercových tyčí, kdy se jednalo také o ruční práci, kterou provedl zručný pasíř. Proběhlo též kompletní (ruční) obroušení a nové natření zábradlí. Podle ojediněle zachovaných lístkových vzorů byla vyrobena nová raznice a 95 % ornamentů je nově vyrobeno! Horní zábradlí je nové.

 

Lahvově zelené dlaždice na soklu schodiště jsou originálem z doby výstavby domu. Rozbité kusy v množství cca. 15 %  musely být doplněny novými replikami.

 

 

PŮDORYS PŘÍZEMÍ

Pro Vaši lepší orientaci přikládám půdorys přízemí. Větší velikost nalezenete ZDE.

V případě zájmu si ZDE můžete stáhnout půdorysy vily ve formátu PDF.

 

 

PATRO VILY

Terrazzová podlaha v horní hale se dochovala téměř v celé ploše a tak mohly být provedeny jen lokální opravy a doplnění chybějících ploch v rozsahu maximálně do 5 %. Vpravo od schodiště se nachází skříň na úklidové prostředky.

 

Kulatá osvětlovací tělesa v patře přirozeně navazují na styl osvětlení v přízemí a na schodišti.

 

V první koupelně tvoří sprchovou vaničku terrazzo se spádem. Podlaha je speciálně ošetřena pro snížení nasákavosti i přesto, že při sprchování většina vody ihned odteče. Pod podlahou je vložena elektrická rohož pro zajištění příjemné teploty a rychlého usušení terrazza po sprchování.

 

Koupelna je opět kompletně vybavena zařizovacími předměty od anglické firmy Burlington.

 

Jedna z ložnic v patře. Tato má navíc výstup na balkon, u nějž bylo celé zábradlí zrepasováno, obdobně jako zábradlí u vnitřního schodiště. V tomto případě ale musely být vyměněny všechny květinové dekory, jelikož byly po sto letech zcela zničeny. Podlaha balkonu byla také pečlivě zaizolována proti vlhkosti. Na podlaze ložnice je položena třívrstvá dubová podlaha.

 

U druhé koupelny je velké fazetové zrcadlo zapuštěno do obkladu. Osvětlení je realizováno mimo jiné i světlovodem, doplněným o fusingové sklo od Davida Vávry. Uvnitř světlovodu je umístěna žárovka zajišťující osvětlení místnosti i ve večerních hodinách. Nábytek je vyrobený na míru.

 

Také v případě hlavní koupelny se jedná o zařízení anglické firmy Burlington.

 

Součástí koupelny je samostatné zákoutí určené pro vestavbu pračky a sušičky.

 

Knihovna - prostor pro čtení - dle dobových fotografií, původní pracovna Ivana Olbrachta. Jelikož se tato místnost nalézá mezi dvěmi ložnicemi, tak je možné ji v případě potřeby využít jako šatnu.

 

Z dětského pokoje je přístupné ještě podkroví, ve kterém se nachází herna. 

 

 

PŮDORYS PATRA VILY

Pro Vaši lepší orientaci přikládám půdorys patra. Větší velikost nalezenete ZDE.

V případě zájmu si ZDE můžete stáhnout půdorysy vily ve formátu PDF.

 

 

INTERIÉRY VILY - PODKROVÍ

Prostor za trámem je multifunkčním hracím koutkem s možností instalace velkoplošné obrazovky využitelné jak pro domácí kino, tak na videohry. Za dveřmi v čele fotografie se nachází malá půda.

 

Středový zvýšený trám lze překonat po schůdcích kapitánského můstku z dílny Davida Vávry. Podium s futony tvoří dvě vyvýšená lůžka, pod nimiž jsou umístěny úložné kontejnery.

Malá fusingová okénka v zadním štítu vily vytvořil také arch. David Vávra a jsou jeho uměleckým vyobrazením "smutných očí Hany Karadžičové" ze stejnojmenné knihy Ivana Olbrachta. V reálu ale smutné nejsou :) a v dětské herně působí naopak velmi milým a rošťáckým dojmem.

 

 

PŮDORYS PODKROVÍ

Pro Vaši lepší orientaci přikládám půdorys podkroví. Větší velikost naleznete ZDE.

V případě zájmu si ZDE můžete stáhnout půdorysy vily ve formátu PDF.

 

 

NÁDHERNÁ ZAHRADA A VELKÁ TERASA

Na závěr se musím přeci jen ještě na malý okamžik vrátit zpět do zahrady a na její velkorysou terasu o velikosti 5 x 10m. Terasa je vyrobena z thermoborovice - základem je finská borovice, která se teplem modifikuje (160 – 215˚C). Výsledkem je získání nových fyzikálně-mechanických vlastností, které se projevují zejména v barevné stálosti a dlouhé životnosti (20 let).

 

 

SITUACE VČETNĚ OKÓTOVÁNÍ POZEMKU

Větší velikost výkresu naleznete ZDE. V případě zájmu je možné formát PDF stahovat ZDE.

 

 

TECHNICKÁ DATA:

PLOCHY

Pozemek celkem: 1156 m2  Zastavěná plocha pozemku: 448,7 m2

Hrubá podlahová plocha domu: 507 m2  Hrubá podlahová plocha garáže: 60 m2

Hrubá podlahová plocha zahradního domku: 25,7 m2  Zpevněné plochy pozemku: 168 m2

Čistá užitná plocha domu: 344,9 m2  Čistá užitná plocha garáže: 49,8 m2 a zahrad. domku: 21 m2

VODA A ZAVLAŽOVÁNÍ POZEMKU 

Městský vodovod, retenční nádrž na dešťovou vodu o objemu 3 m3.

Možnost zalévání z kovového sloupku na zahradě. Další možností zalévaní je kapkový zavlažovací systém, jenž je instalovaný do záhonů po celém obvodu pozemku.

Tento systém závlahy je možné propojit jak s dešťovou, tak s pitnou vodou.

ODPAD

Splašková i dešťová kanalizace na vlastním pozemku je zcela nová v plastových vedeních.

Napojení na uliční vedení je původní kameninové, které bylo vyfrézováno a vyvložkováno.

ELEKTŘINA

Kompletně nové rozvody silnoproudé i slaboprodé elektroinstalace, včetně přívodních kabelů a nového pilířku s elektroměrem a jištěním v obnoveném oplocení.

VYTÁPĚNÍ

Kombinovaný plynový kotel Buderus Logano G124

Plynový nízkoteplotní litinový kotel o jm. výkonech 32 kW, rok výroby 2010.

Všechny ostatní komponenty jako zásobníková nádrž, čerpadla a rozvody jsou nové (2016-17)

RADIÁTORY

Litinové, samostojící na nožičkách, značka Viadrus.

ZABEZPEČENÍ

Nové zabezpečení s napojením na bezpečnostní službu Jablotron.

Dále systém zasílá varovné SMS a je připojen na nonstop dispečink a výjezdovou službu.

INTERNET A TELEVIZE

Internet a TV: v každé obytné místnosti (hvězdicovitě rozvedeno ze slaboproudého rozvaděče)

ENERGETICKÝ ŠTÍTEK

Energetická náročnost budovy: D

DRENÁŽE

Kolem celého domu byly vykopány drenážní výkopy, instalovány drenážní trubky a vertikálně osazena nopová folie. V rozích domu jsou pod kačírkem schovaná kontrolní místa drenážního systému. Drenáž je stejně jako dešťová kanalizace zaústěna do retenční jímky s bezpečnostním přepadem do kanalizace.

SKLEP

Klenutý cihelný sklep přístupný z domu. Uvnitř sklepa je plynový kotel a elektrická vinotéka.

PŮDA

Malá půda je přístupná dveřmi z podkrovní herny.

OSTATNÍ

Nemovitost je kulturní památkou.

 

STANICE METRA - D

Pro Vaši lepší orientaci přikládám mapu metra - trasa D. Větší velikost nalezenete ZDE.

Cca 300 m od vily bude stanice metra - NEMOCNICE KRČ.

Jedna ze zastávek metra D ponese název - OLBRACHTOVA. I na této skutečnosti je zřejmé, jak zásadní význam má jméno tohoto slavného českého spisovatele a majitele vily pro danou lokalitu.

 

 

MŮJ POCIT

Při obnově této vily bylo vynaloženo obrovské úsilí ve všech směrech. Dům je zrekonstruován nejenom dobře, citlivě a vkusně, ale také maximálně účelně a zejména poctivě. Po dokončené rekonstrukci se do vily vrátilo její dřívější charisma, které sem vložili její původní stavitelé a jež bylo uvnitř nemovitosti skryto i v době socialistického marastu a porevolučního období, v němž dostala vila již téměř smrtící údery. A právě v daný okamžik se ukázala architektonická kvalita stavby, která objekt neopustila ani při mnoholeté nezáměrné devastaci.

Po porovnání fotografií z doby před rekonstrukcí s fotografiemi současnými, si i nazasvěcený laik uvědomí, že druhá míza, kterou dům po obnově zažívá, se objevila pouze z důvodu dvou skutečností, jimiž jsou: původní a dlouhodobá architektonická kvalita nemovitosti a neméně důležitá kvalita architekta ve spojení s osvíceným investorem.

 

 

 

ZÁVĚR

Kvalitně zrekonstruovaný dům na konci slepé ulice ve vilové čtvrti. Charismatická, ale zároveň komfortní vila odpovídající standardům současného bydlení. Krásná zahrada s velkou terasou, příjemnou atmosférou a dostatečným klidem; přitom jen malý kousek od centra Prahy.

Velkou devízou je také velkoprostorová garáž pro parkování až tří automobilů.

Oproti celé řadě podobných domů má Kamila i svůj životní příběh v podobě dřívějších majitelů a také v podobě svého renomovaného obnovitele Davida Vávry, který pouze pro ni zhotovil několik fusingových skel, jež ji budou provázet i v její další životní etapě, při níž bude stoupat nejenom její hodnota, ale také hodnota fusingu vytvořeného Akad. arch. Davidem Vávrou.

 

 

 

 

CENA:

Neveřejná (na telefonický dotaz) - ARCHIV